Katja Pitelina

Katja Pitelina (woonachtig in Den Haag) is een veelzijdige fluitiste. Zij  bespeelt zowel moderne als historische instrumenten en heeft een  opvallend breed repertoire, van zeventiende-eeuwse barokmuziek tot  hedendaagse composities. Uit haar instrumentencollectie kiest zij de  traverso of fluit die het beste past bij het werk dat zij uitvoert. Katja  Pitelina is te horen in concertseries en festivals in binnen- en buitenland,  als soliste, in kamermuziekensembles en in orkesten.  

Sinds 2007 treedt Katja op met de Japanse barokfluitiste Reiko Tsuiki  onder de naam Duokaleidoscope. In april 2009 speelde Katja in het  jaarlijkse Konninginedagconcert voor de koninklijke familie in het Paleis  Noordeinde. In 2015 startte Katja samen met de organiste Anna Karpenko.  Hun concerten in de serie Toetsen en Fluiten verrassen het publiek steeds  met bijzondere bewerkingen van stukken voor fluit en orgel. Hun eerste cd  is in voorbereiding.  

Katja is solist van The Bach Orchestra of the Netherlands. Met dat  ensemble heeft zij het fluitconcert van Joseph Haydn, Mozart fluit en harp  concert en 2de suite van Bach in het Concertgebouw in Amsterdam ten  gehore gebracht. Katja wordt regelmatig uitgenodigd om lezingen,  demonstraties en masterclasses te geven met het thema historische fluiten.  

Katja Pitelina is ook als musicologe actief. In 2013 is haar Russische  vertaling van Verhandelingen over Uitvoeringspraktijk van J. J. Quantz  (1752) uitgegeven.